You are currently viewing Panourile sandwich! Utilizare in constructiile moderne

Panourile sandwich! Utilizare in constructiile moderne

Utilizate in constructia peretilor si a acoperisurilor, panourile sandwich prezinta o serie de avantaje fata de alternativele clasice, de la eficienta crescuta si costurile reduse pana la montajul facil.

Panourile sunt bune izolante termice si fonice si cu o rezistenta ridicata la intemperii, panourile sandwich inglobeaza calitatile tuturor materialelor din care sunt construite.

Caracteristicile panourilor sandwich

Panourile sandwich sunt placi stratificate, realizate din diferite materiale usoare si bune izolatoare, protejate de diverse invelisuri din materiale rezistente si dure.

Miezul panourilor poate fi din vata de sticla, spuma poliuretanica sau spuma de polistiren extrudat, iar exteriorul se realizeaza din PVC, placaj furniruit, aluminiu sau tabla laminata.

Aparute ca o alternativa la lemnul folosit pentru constructia caselor si a halelor, panourile sandwich au aparut in urma cu aproape 90 de ani, revolutionand piata prin reducerea considerabila a timpului de construire. De altfel, acesta nu este singurul lor avantaj, insa continua sa fie unul dintre principalele motive pentru care constructorii le prefera pentru construirea anexelor, a halelor industriale, a spatiilor de depozitare, a garajelor si a altor tipuri de constructii similare.

Tipuri de panouri sandwich

In functie de materialele din care este confectionat miezul, panourile sandwich sunt de mai multe tipuri:

 • cu spuma poliuretanica PUR (doua straturi de otel si un strat median de spuma poliuretanica) sau PIR (doua straturi de otel si un strat median de spuma poliizocianurat) – sunt foarte eficiente pentru conservarea caldurii in interior, datorita conductibilitatii termice reduse;
 • cu vata minerala bazaltica – termoizoleaza si izoleaza fonic foarte bine, dar au si o rezistenta sporita la foc;
 • cu polistiren – sunt foarte usoare si eficiente in eliminarea puntilor termice.

In functie de tipul de prindere, panourile sandwich pot fi de doua tipuri:

 • cu prindere vizibila
 • cu prindere aparenta
 • cu prindere ascunsa, pentru obtinerea unui aspect estetic impecabil

In functie de numarul de cute, panourile sandwich sunt de regula produse in urmatoarele variante:

 • cu 3 cute
 • cu 5 cute

Proprietatile panourilor sandwich

In comparatie cu lemnul sau cu alte materiale folosite pentru peretii interiori, pentru cei exteriori si pentru acoperisuri, panourile sandwich au o greutate foarte redusa, care nu poate genera deteriorari ale structurii unei constructii.

Greutatea lor variaza in functie de tipologie, astfel:

 • panourile cu polistiren au o masa cuprinsa intre 9.65 si 11.77 kg/m;
 • panourile cu spuma poliuretanica PIR/PUR au o masa cuprinsa intre 8.95 si 15.79 kg/m;
 • panourile cu vata minerala bazaltica au o masa cuprinsa intre 15.4 si 20.85 kg/m.

Grosimea panourilor sandwich variaza, de asemenea, in functie de tipul acestora. Astfel, ea e cuprinsa intre 30 si 200 de milimetri pentru panourile din polistiren sau spuma poliuretanica, respectiv intre 50 si 150 de milimetri pentru cele din vata minerala.

Lungimea standard a panourilor sandwich este, de asemenea, diferita in functie de categorie si de producator si poate varia de la 2 metri pana la 14 metri. Latimea panourilor variaza de la 1.4 metri pana la 2 metri. 

Producatorii iti pot oferi insa posibilitatea de a comanda panourile in dimensiuni personalizate, in functie de nevoile tale. De altfel, ai posibilitatea de a le decupa, la fel ca in cazul materialelor de constructie clasice.

In functie de gradul de izolare termica, panourile PIR/PUR se afla in coada clasamentului, fiind intrecute de cele din vata bazaltica. Cele din polistiren sunt insa cele mai eficiente din punctul de vedere al transferului termic.

Din punctul de vedere al izolatiei fonice, panourile din polistiren sunt cele mai eficiente dintre cele trei categorii.

Din punctul de vedere al combustiei, panourile cu vata minerala bazaltica au cele mai bune proprietati ignifuge, avand o rezistenta sporita la propagarea si raspandirea flacarii.

Toate panourile sandwich pot fi gasite in mai multe variante cromatice, straturile exterioare de otel avand posibilitatea vopsirii in diferite culori.

Panourile sandwich au o impermeabilitate superioara si rezista foarte bine la conditii climaterice precum ploaie sau grindina. In plus, durata de viata a celor de calitate depaseste 50 de ani. In ceea ce priveste reciclarea, panourile sandwich cu polistiren si cele cu vata bazaltica sunt ecologice si nu au un impact negativ asupra mediului.

Tratarea panourilor sandwich

Desi panourile sandwich de calitate sunt ignifuge si impiedica raspandirea focului, variantele ieftine de la producatorii mai putin cunoscuti pot avea calitati ignifuge inferioare. In cazul in care achizitionezi de la un astfel de producator, poti solicita sa supui unui test panourile pe care vrei sa le cumperi.

Daca rezultatul nu este unul multumitor, ai oricand optiunea de a returna produsul, conform Drepturilor consumatorilor si de a solicita un produs cu o performanta superioara.

In orice caz, inainte de achizitionarea panourilor sandwich, trebuie sa ai in vedere doua caracteristici privind calitatea ignifuga:

 • clasa de reactie la foc; 
 • rezistenta la foc.

Prima tine de felul in care se comporta materialul sub actiunea focului si, in functie de ea, panourile pot fi clasificate in trei clase:

 • A1 (nu contribuie la dezvoltarea focului);
 • F (propaga focul);
 • A2 (incendiul se dezvolta foarte greu).

In ceea ce priveste rezistenta la foc, indicativul EI de pe etichete iti poate indica perioada in care produsul isi pastreaza capacitatea de izolare termica.

Structuri complete de panouri sandwich

Un alt avantaj al panourilor sandwich este ca acestea se pot monta atat pe structuri de lemn, cat si pe cele metalice. Acestea sunt construite si fasonate de catre producatori, iar constructorii se ocupa strict de dimensionare, montaj, prindere pe structura, fixare si finisare.

Pentru a te asigura ce vei beneficia de o lucrare de calitate si ca proprietatile nu vor fi diminuate odata cu montajul, este preferabili sa optezi pentru structuri complete, care contin panourile, imbinarile, elementele de etanseizare, suruburile si accesoriile de prelucrare si montare. Acestea includ si un fierastrau pendular, deoarece taierea panourilor cu unul circular poate duce la deteriorarea lor.

Sistemele complete de panouri sandwich se integreaza usor cu alte elemente de constructie, precum ferestrele verticale si cele de mansarda, usile sau trapele de desfumare. In ceea ce priveste manopera de montare, este foarte important sa respecti intocmai indicatiile producatorului, in cazul in care nu lucrezi cu o echipa de specialisti.

Utilizarea panourilor sandwich

Printre cele mai comune tipuri de constructii in care se folosesc sistemele complete din panouri sandwich se numara halele industriale, depozitele logistice, spatiile de productie, fabricile, showroomurile, camerele frigorifice, salile de sport, mall-urile si spatiile comerciale sau garajele, spalatoriile si alte anexe similare. De altfel, folosirea panourilor sandwich a inceput cu constructiile industriale.

Acestea au insa si aplicatii casnice, de la termoizolarea peretilor constructiilor civile pana la acoperirea acestora. Pot fi folosite pentru construirea peretilor despartitori, pentru acoperisuri, pentru izolarea fatadelor si pentru placarile interioare si exterioare.

De altfel, pot fi folosite si pentru construirea integrala a magaziilor de unelte, a caselor de vacanta sau a garajelor; in tarile cu un nivel de trai mai scazut este populara utilizarea panourilor si pentru constructia locuintelor, costurile fiind mult mai mici decat in cazul construirii cu materiale traditionale.

Un aspect pe care trebuie sa il urmaresti este faptul ca, in ridicarea unor constructii, panourile sandwich se preteaza la construirea spatiilor largi, intrucat utilizarea lor nu permite montarea multor stalpi interiori.

De asemenea, etansarea corecta si ventilarea corespunzatoare sunt esentiale pentru pastrarea calitatilor panourilor, respectiv a aerului din interiorul constructiei.

Sursa: www.mathaus.ro

Lasă un răspuns